Холандският часовник

 

 

  Сборникът "Холандският часовник" е последният ми сборник с разкази, който комплектовах в средата на 2012 година. Случи се така, че началото на тая година ми донесе, едно след друго, много нещастия в личен план. Това донякъде повлия и на съдържанието на сборника. Повечето разкази са написани с трагичен сюжет и навяват скръб и безпътие.
  Надявам се тоя период да свърши бързо. Надявам се също така да се появят мои разкази в по-ведра и оптимистична светлина. Надявам се! Дано стане скоро!
  Казват, че животът е на приливи и отливи. Казват, че след лошото идва хубавото. Виждал съм го и аз това хубаво, но в много кратки мигове. То е толкова неуловимо, крехко и ефирно, че сякаш е бял гълъб, кацнал на рамото, гукащ весело на ухото, а когато решиш да го докоснеш и му се порадваш, установяваш, че вече е отлетял.
  Много често виждам хора изпаднали в крайна беда и нищета. Те сами не го искат, дори не могат да си обяснят как бързо се е случило това с тях. Как стана така, че в иначе цъфтящата наша Родина, всичко се устреми надолу, към социален и демографски срив? Случи се! И никой човек с будна гражданска съвест не бива да си затваря очите пред това.
  Днес видях един познат, закачил плакат на гърдите си, с който призовава за индексация на пенсиите. Говореше разпалено, обясняваше на всеки срещнат възрастен човек. Говореше, че е завел дело срещу виновниците за нищетата на българите. Хората го слушаха и усмихваха. Вероятно го вземаха за луд. Не вярваха на думите му или се бояха, не зная от какво или за какво? Това се случва в 21 век, когато страната ни е част от най-цивилизованата, световна, социална и хуманна структура-Европейският съюз. И въпреки факта, си задавам отново болния въпрос: "Защо е така? Защо сме толкова бедни?"
  За това ще прочетете тук. За хубавото и за лошото, за онова което всекидневно е около нас и което ни кара да се замислим. Дали ще успеем да го променим? Може би желаният поврат ще бъде предмет на дълга и жестока борба, ако не на нашите деца, то на нашите внуци. Може би!


  Авторът

      СЪДЪРЖАНИЕ

  1. НЯКЪДЕ ДАЛЕЧ, НА ЗАПАД...
  2. ДУМАТА НА СВАКО
  3. ПРИ ПОЖАР, ПОЗВЪНИ НА...
  4. ДЕСТИНАЦИЯ КАРЛУКОВО
  5. В СТУДЕНИЯ СЛЕДОБЕД
  6. МИСТЕРИИТЕ НА ДОЧО
  7. СТОТИНКАТА
  8. ХОЛАНДСКИЯТ ЧАСОВНИК
  9. СТАРШИНА ПЕНЧЕВ
10. ВИЖДА СЕ, ВИЖДА СЕ...
11. ТОРТАТА
12. РОЖДЕН ДЕН

 

  

 

Creative Commons License
Произведенията ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.