Дизайн: Камелия Мирчева

 

    Към читателя

   Пред вас е вече шестия ми сборник с разкази. Бих казал, че това са разкази от един вече зрял период. Преди десетина години не съм и мислил, че ще стигна до тук. Когато обмислях заглавието на сборника, оглеждайки съдържанието му, реших, че най-подходящо е името на оня "светкавично написан" разказ, "Влак по терлици". Не зная как и защо, но той получи преди време награда в литературния конкурс "Цветница" - Стара Загора. Последваха няколко мои сюжетни експерименти сред които са "Хроника на един объркан ден" и мистичния "Зов за помощ". Моите наблюдения върху конкретни персонажи, върху ярки социални явления добиха реализация в разказите "Пауна", "Цеко Сифоня" и "Барабанчикът". Има и разкази с много лични мотиви и желания, "Изповед", "Кардиология".
   И до тоя момент не мисля, че творчеството ми е нещо което определя някаква тенденция в литературата, че е някакво ново явление, че е огледало на съвремието както го сочат коментарите в някои електронни медии. Точно обратното. Мисля, че то си е лично и мое, творчество отразяващо реакциите ми към света, моите тълкования за обществените процеси и личните ми нравствени критерии. Мога само да се надявам, че съм успял да го предам достатъчно точно както съм го мислил.
   Често си задавам въпроса, "Защо и поради какви причини пиша?" Отново ще се позова на моя приятел Красимир Бачков, "Пиша защото не мога да не пиша!" Надявам се, че когато прочета написаното след много години, ще си отговоря на много въпроси на които така и не съм успял да получа отговор. Благодаря и на читателите които харесват и обичат да четат разказите ми. Много са ми го казвали. Ще се радвам ако са искрени.
   Човек не познава пълния обхват и цялата стойност на Истината. През краткия си земен живот узнава обаче каква цена дава за да опознае една малка част от нея. И това ще му е достатъчно за да каже, че не е живял напразно...
   

   


    Авторът

 

    Посвещавам тоя сборник с разкази
   на моя приятел Красимир Бачков
   и на г-жа Камелия Мирчева ,
   хората които винаги са ме подкрепяли
   и вдъхновявали в писането.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

  1. ЦЕКО - СИФОНЯ
  2. МИТО И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ
  3. СЪЛЗА ВЪРХУ РЕСНИЦИ
  4. ХРОНИКА НА ЕДИН ОБЪРКАН ДЕН
  5. ВЛАК ПО ТЕРЛИЦИ
  6. КАРДИОЛОГИЯ
  7. ПЪТЯТ КЪМ ЗАНИКА
  8. ИЗПОВЕД
  9. ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ
10. ПАУНА
11. ИЗВЪНРЕДНО ПРОИЗШЕСТВИЕ
12. ГРАБАЙ НАРОДЕ!
13. БАРАБАНЧИКЪТ
14. ЗОВ ЗА ПОМОЩ
15. МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

Creative Commons License
Произведенията ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.