Към читателя


    Сборникът "Мечтата на Моцарт" е една колекция от разкази получила добра оценка във форумите на литературните сайтове "Буквите", "Хулите", "Щъркел" и "Откровения". Седем от тях са публикувани във Варненския литературен портал Литернет.    Разказите са предимно със социална насоченост. Представят се проблемите на съвременния човек, неговите грижи, надежди и тревоги. Акцентира се върху реалният живот на обикновения българин. В по-голямата си част от разказите е застъпен хумора като начин и форма на диалог.
    В основната структурна схема на разказите е заложено действието. Главните художествени внушения са скрити в живите конкретни ситуации и в размислите на автора. Истините са изричани такива каквито са в действителност без излишно пестене или раздуване.  В по-голямата си част сюжетите са взети от реално случили се събития. Героите в тях са реално съществуващи лица, представени с литературни имена.
    Един от разказите е на фантастична тема. Там фантастичното е втъкано в реалното. Описани са исторически събития за да се засили интригата, обоснове поведението на героите и развие смислено сюжетното действие. Фантастичното и загадката обаче си остават, с което е спазена традицията в жанра.
    Разказите са написани в разширен обем с което се осигурява по-голямо разнообразие на вложени идеи и проблеми, а също и по-голяма свобода в използването на художествените средства.
    С този мой първи сборник се надявам да задоволя художествените потребности на читателя и да създам онова удоволствие, което само най-любимите книги и герои са му създавали. Приятно четене!


    Авторът

 

    На майка ми!

 

      СЪДЪРЖАНИЕ

  1.  МЕЧТАТА НА МОЦАРТ
  2.  СЛЪНЧОГЛЕДИ
  3.  МАГИЯТА
  4.  ПРЕЗИДЕНТСКИ ВРЕМЕНА
  5.  ТЕАТРАЛЕН СЕЗОН
  6.  ПОЛЗАТА ОТ ИНИЦИАТИВАТА
  7.  ДЕВОЙКАТА ОТ РАЗВАЛИНИТЕ
  8.  ПИС, МАЙМУНО!
  9.  УКЬО
10.  АДИОС МУЧАЧОС
11.  СТРАСТИ ПРЕД ЗАДУШНИЦА
12.  ВИЖ! КОНДОРЪТ ЛЕТИ!
13.  КОКИЧЕТО
14.  ТРИ МЕКИЦИ СЪС ЗАХАР
15.  ШЕГИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

 

Creative Commons License
Произведенията ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.