Мария Филипова - Хаджи

   

 

Биографични бележки

 

 

    Мария Георгиева Филипова е родена в с. Ситово, Ямболско, през 1954 год. Завършила е гимназия и икономически техникум в Сливен и Пловдив. Учила е руско-татарска филология в гр. Ташкент - Узбекистан. Завършила е висшето си образование в Пловдивския университет - руска филология и журналистика. Работила е като работник, чиновник, журналист, учител и др., което е обогатило нейния жизнен и душевен свят. Публикувала е стихове и журналистически материали в сп. "Младеж", в-к "Глас", "Строител", "Тракиец", "Земеделски вестник", "Марица", "Вечерний Ташкент", "Советский педагог" и др., част от които са излъчвани по Радио Пловдив. Един от основателите и редактор в първия български вестник в Кипър.
    Мария Филипова е двуезична поетеса: пише стихове на български и на руски език. Някои от тях са превеждани на узбекски, на гръцки и немски език. Превеждала е на български стихове на Максимилиан Волошин, Герман Ходриев, Мухаммад Солих. Има академична награда за превод на поезия, член е на Съюза на писателите - гр. Пловдив.
    В момента Мария Филипова живее в Солун и членува в Съюза на литераторите в Северна Гърция. Кореспондент е и на електронния всекидневник Пловдив Онлайн.

 

   E-mail: m_filipova_hadji@abv.bg

 

Разкази включени в сайта:

 

 

 

   1. Коледа

   2. Успехът на Мунчо

   3. Промяната на Мунчовица