Ивайло Петров

 

                                       

Биографични бележки

    

 

Ивайло Петров, псевдоним на Продан Петров Кючуков, е роден на 19 януари 1923 г. в добруджанското село Гюкчедьолюк, днес Бдинци. Завършва гимназия в Добрич. Участник е в Отечествената война. След края на участието си във войната се връща във Варна, където живеят родителите му. Там работи на няколко места, след което заминава да следва в София. Учи няколко семестъра право в Софийския университет. Работи в сп. "Пламък", в. "Литературен фронт". Постъпва на работа в издателство "Български писател" през 1953 г., с което поема пътя на професионален писател и редактор. От 1972 г. повече от 10 години е съветник в Държавния съвет.
    Първият му сборник с разкази е "Кръщение" издаден през 1953 г. Става популярен с повестта "Нонкината любов", която излиза на следващата година. През 1961 г. излиза романът му "Мъртво вълнение". Други негови произведения са "Хайка за вълци" (1986 г., само за 1 - 2 години романът се превръща в класика), "Объркани записки" (1971 г.), "Преди да се родя и след това" (1968 г.).
    Преди появата на "Хайка за вълци" Ивайло Петров издава поредица от повести и сборници с разкази като "Малки илюзии", "Лъжливи хора", "Любов по пладне", "Божи работи".
    Ивайло Петров е лауреат на наградата за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2002 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература и много други. Творбите му са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски. Писателят умира на 82 годишна възраст на 14.04.2005 г.
Разкази включени в сайта:

 

1. Анхен

 

При съставяне на биографичната справка са ползвани материали от българската версия на Wikipedia. Tекстовете са лицензирани под условията на свободния лиценз GNU Free Documentation License, GFDL, а снимките - под съответните свободни лицензи, избрани от авторите.