Георги Михалков

 

                                       

Биографични бележки

   

 

   Георги Михалков е роден на 21 май 1952 г. в София. През 1978 г. завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е един от малкото съвременни български писатели, които творят на два езика - на български и на есперанто.
  Първите му разкази се появяват още през 1978 г. в Будапеща, където живее осем години. Член е на Съюза на младите унгарски писатели. Редактор е в списание "Унгарски живот". Работи в Института за европейска литература. Много от разказите му излизат в различни литературни списания в Белгия, Бразилия, Испания, Корея, Унгария, Франция, Япония.      Творчеството му е по-добре познато в чужбина, отколкото в България.
Автор е на сборниците с разкази "Тайнствената светлина" (1978, Унгария), "Насън пътувам" (1992, България), "Затворената мида" (2001, Швеция), "Глинената камила" (2002, България), "Почивка на Карибите"(2006, България) на повестите "Златният Посейдон" (1984, Унгария) и на сборниците с есета "Белетристични есета" и "Литературни откровения". Негови творби са преведени от есперанто на английски, португалски, сърбохърватски и други езици. Някои от пиесите му са представени с успех в Будапеща, Варшава, Краков и София. Член е на ПЕН - центъра.

 

   E-mail: modest@abv.bg

  Разкази включени в сайта:

 

   1. Златното колие

   2. Сделката - от сборника "Почивка на Карибите"

   3. Рашо, Виктор или Ставрис- от сборника "Почивка на Карибите"

   4. Мотел "Рай"- от сборника "Почивка на Карибите"

   5. Ловеца на сънища

   6. Извънредно приземяване

   7. Празнична изненада

   8. Китаристите от Спрингфийлд

   9. Вината

 10. Коледна нощ

 11. Дядо Коледа

 12. Изповед

 13. Водачът на вълците

 14. На Белградската гара- от сборника "Почивка на Карибите"

 15. Антония