Антон Баев

                                       

Антон БаевБиографични бележки

    

 

     Антон Баев е роден през 1963 г. в Пловдив. Завършил е ПУ "Паисий Хилендарски", специализирал е регионална журналистика в САЩ през 1994 г.
Работил е като библиотекар, секретар на читалище, репортер, редактор, външно-политически наблюдател. Седем години е главен редактор на пловдивския всекидневник "Марица".
От няколко месеца насам води екипа на електронния ежедневник "Plovdiv-Online".
   Антон Баев е автор на десетки репортажи, коментари, анализи, рецензии, портрети и пътеписи.
Автор е на шест стихосбирки, един роман и една книга с литературно-философски фрагменти.
   Първата му стихосбирка "Снежни сигнали" (Народна младеж, 1988) е отличена с Голямата награда за литературен дебют "Южна пролет". Следват "Гърбът на мрака" (НБ "Иван Вазов", 1991), "Ездачът, нощта и пустинята" (Хермес, 1995), отличена с наградата "Иван Николов" на ИК "Жанет-45", "Разпъване на Одигитрия" (Пан, 1998). През 1997 г. излиза и първият му роман - "Американци" (Хермес), а през 1999-а - "Ноев ковчег. Книга от глоси" (Жанет-45).
   Писателят Деян Енев пише за сборника "Даровете на света. Нови апокрифи" (Издателско ателие Аб, 2004): "Антон Баев продължава линията от Целият свят и други апокрифи да гради усложнено духовно пространство, в което поезията е равностойна с идейната и културната топонимия... С една дума Антон Баев продължава да отстоява ролята на поета като медиатор между културно-историческите пластове."
   Антон Баев е написал и още две книги с проза - романът "Репортери" (непубликуван) и сборника с къси разкази "Жени и планети" (2005, ИК "Жанет - 45"). През 2006 г. излиза от печат гротесковия роман "Белези от българин" - "роман за всеки, който иска да проникне в народопсихологията и душевността на българина", издание на ИК "Хермес". Поезията на Антон Баев е превеждана на руски, турски и английски.

 

 

   E-mail: abaev@plovdiv-online.com; baev_a@hotmail.com
                  Разкази включени в сайта:

 

   1. Мъжът със зеленото бомбе

   2. И никакви рози за Ивана - от сборника "Жени и планети"

   3. Алеята на любовта - от сборника "Жени и планети"