bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories

 

 

Празнична изненада ®

 

 

Intelligent LadyГеорги Михалков

 

    В живота на Таня и Любен не се случваше нищо необикновено и нищо интересно. За разлика от много мъже Любен не обичаше да гледа мачове, предпочиташе новините, публицистичните и културните предавания. Много често забиваше поглед в едно предаване за театъра. Излъчваха го веднъж в месеца, в неделя следобед. Водеше го актрисата Албена Кръстева, трийсетгодишна, красива с платинени коси и умни очи с цвят на спокойно тъмнозелено море.
    И тази неделя Любен седна пред телевизора, отвори една бира и се приготви да гледа любимото си предаване. Навън беше слънчев априлски ден и Таня се опита да го убеди, че е по-добре да излязат, отколкото да гледат телевизия, но Любен, както винаги отказа и продължи да си гледа предаването. Таня нямаше друг избор, седна до него и както разсеяно зяпаше към екрана, изведнъж забеляза и проумя нещо, което досега не й беше минавало през ума. Любен много внимателно и съсредоточено гледаше Албена, не изпускаше нито една нейна дума и от погледа му струеше необикновена светлина. Малко трябва на една жена, за да разбере, че един мъж е влюбен в някоя друга и само при вида на тази друга го обзема вълнение и особено опиянение.
    Докато траеше предаването Таня тайно наблюдаваше Любен, и когато камерата се насочваше към Албена, усещаше как лицето му тутакси светва, очите му заблестяват, а устните му леко се отварят сякаш иска да прошепне нещо. Любен беше забравил, че седи пред телевизора, а до него е собствената му жена. Това откритие разбира се, никак не зарадва Таня, но тя реши да си замълчи. Най-напред трябваше да провери съмненията си и после да размисли какво да предприеме. Подразни я, че Любен се заплесва по една актриса, която вижда веднъж в месеца на екрана и е готов за нея да седи като хипнотизиран пред телевизора.
    От този ден Таня си мислеше само за Любен и Албена Кръстева. Тя добре разбираше какво значи мечта и знаеше, че когато някой мечтае или копнее по нещо, той е изцяло отдаден на това. Опива се, бленува, пренася се в друг свят. Любен не беше от мечтателните мъже, но Таня не можеше да забрави вперените му в екрана очи и необкиновения им блясък. Това искрено възхищение, което не беше виждала в очите на Любен не само я обиждаше, но и ядосваше, защото той никога не я беше гледал нея така влюбено и с толкова възхищение.
    И все пак Таня реши внимателно и тактично да провери всичко. Може би се лъжеше или си въобразяваше. Може да е по-ревнива, отколкото си е мислила, затова следващия път, когато започна предаването за театъра тя преди Любен се настани на дивана пред телевизора. И Любен не закъсня, седна удобно и заби мечтателен поглед в екрана. Когато Алебена Кръстева се появи и започна да говори с подкупващата си усмивка, Таня уж между другото подхвърли:
    - Хубава жена, нали?
    Любен нищо не каза, но тя мигом усети как той трепна и погледът му, излъчващ светлина, стана още по-замечтан и отвлечен. Докато траеше предаването, Таня няколко пъти подхвърляше реплики по адрес на Албена, но Любен упорито мълчеше. Най-накрая тя предприе по-решителен и настъпателен ход.
    - Какво им харесват на актрисите? - започна да разсъждава на глас Таня. - Всички са като кукли, натъпкани със слама. Красиви са, но мозъкът им е като на врабчета. Говорят само това, което им напишат. Сами две изречения не могат да съставят. Ето и Албена Кръстева. Не е грозна, дори бих казала, че е хубава, но е научила като папагал това, което сценаристите й са написали.
    - Не е така! - реагира веднага Любен. - Умна е и интелигентна, говори убедително, емоционално. Когато разговаря с някого, задава точни въпроси, а и като актриса е талантлива, нали си я спомняш във филма "Лунен кръг".
    - Спомнян си я, но не я намирам за толкова талантлива.
    - Не разбираш от изкуство. Талантлива е!
    - Да не би да си влюбен в нея? - атакува директно Таня.
    - Глупости! - отговори Любен, но тя веднага забеляза, че той се смути, дори леко се изчерви. - Не съм влюбен, но ми харесва като актриса и телевизонна водеща. Умна е и по очите й познавам, че е и добра.
    - Не съм очаквала, че една актриса може да ти хареса - каза малко обидено Таня.
    - Какво лошо има в това? - запита по-скоро себе си Любен, отколкото нея.
    Предаването свърши и Таня реши да прекрати темата Албена Кръстева, но никак не остана доволна от проведения разговор. Вече й беше ясно, че Любен харесва Албена или най-малкото харесва жени като нея. Това разбира се дълбоко засягаше Таня и тя трябваше да предприеме нещо. Обичаше Любен, и сега, след като беше направила откритието си, й се струваше, че още повече го обича и е готова на всичко за него.
    През месец май щяха да празнуват седем години семеен живот. Досега годишнините от брака ги празнуваха някак между другото. Или двамата бяха сами, или канеха у дома родителите си или някое близко приятелско семейство, но тази годишнина Таня реши да я отпразнуват така, че тя и Любен да я запомнят и не само да я запомнят, а и да промени живота им, да го направи по-интересен и по-вълнуващ.
    Таня дълго мисли какво да бъде. Прехвърляше през ума си различни идеи, коя от коя по-смела и по-невероятна, но все не можеше да намери тази, която й беше нужна. Искаше празникът да бъде за Любен изненада. Такава изненада, която да го смае, да го извади от равновесие и никога да не я забрави. Дълго да си я спомня, да разсъждава, да търси в нея символичен смисъл и винаги да остава учуден и озадачен.
    Таня си мислеше за пътуване в чужбина, за необикновен и оригинален подарък, но всичко това й се виждаше традиционно и познато. Не! Трябваше да бъде нещо наистина много оригинално, което не може на никого да мине през ума, най-малкото на Любен. И седмица, преди датата на годишнината от сватбата, Таня го измисли. Беше наистина гениално, защото самата тя остана възхитена от идеята си, която я беше осенила. След като вече имаше идеята, другото беше по-лесно и по-изпълнимо, макар че малко се опасяваше за реализирането й, но тя беше убедена, че ще успее да направи всичко, дори ако трябва да преодолее и най-невероятните трудности.
    Една седмица преди празничната вечер, тя каза на Любен:
    - Скъпи, на 22 май ще отпразнуваме седем години от сватбата ни. Искам тази наша годишнина да е необикновена. Приготвила съм ти специална изненада. Запазила съм маса в ресторант "Простори".
    - Има ли смисъл от такава тържественост? - погледна я той учуден.
    - Има! - отговори твърдо Таня. - Живеем заедно вече цели седем години и трябва да отпразнуваме тържествено седемгодишния ни семеен живот.
    - Не можем ли да го отпразнуваме у дома, ще поканим мама, татко, кумовете ни и някои приятели?
    - Не! - категорична беше Таня. - Ще го отпразнуваме в ресторанта "Простори". Вече всичко съм организирала.
    Вечерта на 22 май Таня и Любен влязоха в ресторант "Простори". Сервитьорите ги посрещнаха на вратата и ги отведоха до масата, запазена за тях. Таня наистина се беше погрижила за всичко: чудесно меню, маркови напитки. Сервитьорът им напълни чашите с уиски и когато Любен вдигна своята чаша за първия тост, Таня нежно го спря:
    - Почакай, скъпи, само още една минута. Нека стане точно седем. Тогава, ако си спомняш, преди седем години, точно в седем влязохме в ресторант "Калиакра", където беше сватбеното ни тържество.
    Любен великодушно прие тази прищявка на Таня и остави чашата. В това време към тяханата маса се приближи млада усмихната жена. Любен се обърна и остана като вкаменен. Пред него стоеше актрисата Албена Кръстева.
    - Честит празник. Пожелавам ви да сте живи, здрави и цял живот да бъдете заедно - каза Албена и поднесе на Таня огромен букет от яркочервени рози.
    Любен гледаше като паднал от далечна звезда и не можеше да разбере какво става. Таня покани Албена да седне на масата, напълни чашата й с уиски и каза:
    - Сега вече можем да пием за годишнината ни от сватбата. Скъпи, - продължи Таня. - Това е моят подарък и моята изненада за теб. Поканих Албена на нашата годишнина. Казах й, че ти й се възхищаваш и бих искала да бъде с нас на този ден, за да те зарадвам. Идеята й хареса и прие. Наистина е умна жена.
    - Не, умната сте вие, защото на малко жени би хрумнало да направят такава изненада.
    Любен възхитен гледаше Таня. Никога досега не беше я гледал с такова вълнение и опиянение, и Таня разбра, че идеята й успя.

 


* Този разказ е защитен от закона за авторското право! Всяко негово разпространение в други печатни или електронни издания е възможно само със съгласието и под контрола на автора!

 

bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories