bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories

 

СТАТИИ, ЕСЕТА, ПУБЛИЦИСТИКА

       

Сериалът на Александър Томов продължава

 

Борислав Гърдев

    След затишие от две години Александър Томов ни бомбардира през 2007 г. с цели три романа, като в процес на (пре)издаване е четвърти - "Принцесата от калта".
    Тази изумителна работоспособност не е новост за писателя, свикнал с пословично трудолюбие да издава книга след книга, като дебютната поезия бе сменена с разкази и новели от софийското предградие, за да се появи през 1986 г. първият му роман "Мелница на ветровете", последван от огромния успех на трилогията "Корупция"(1989 -1991).
    Нарочно акцентувам на тази противоречива дихотомия в творчеството му, защото тя е показателна за неговото развитие.
    С "Елегия за птици"(1983) Томов спечели престижен авторитет сред сериозната критика като творец, открил собствена ниша в националната литература, разработена от него с любов, постоянство и свежи находки сред персонажите, а с "Корупция" той позна славата на масов автор, способен да постига касов успех.
    Категорично мога да заявя, че писателят успешно се приспособи към новите пазарни условия за литературата ни и е един от малкото пишещи, разчитащ основно на книгите си.
    Нещо повече - той, заедно с Владо Даверов и покойния Христо Калчев наложи модела на българския бестселър на прехода, който с всичките си кусури все пак се утвърди, заработи успешно и ако и да не си го признаваме официално, наложи определени познати стандарти , към които всеки мечтаещ за читателска популярност автор следва да се придържа.
    Точно преди 10 години, на гребена на копнежа за по - добър живот след падането от влас на бедственото правителство на Виденов, Ал.Томов издаде в рамките на една година трите части на следващата си много популярна поредица - "Новобогаташи".
    Роди се знаковият образ на Емил Дъбов, човекът без скрупули, но с желязна целеустременост да се наложи и издигне сред най - влиятелните и богати сънародници, от които в най - голяма степен зависи съдбата на държавата ни.
    Дъбов се получи ярък, убедителен и мрачен образ, гонещ Шекспировите мащаби, особено в третата част, когато заповядва убийството на сина си и беше просто въпрос на време да се появат продълженията на тази толкова успешна трилогия.
    Сериалът бе подновен през 2007 г. първо с "Мечът на групировката", а след това и с "Концерт за лешояди".
    Впечатлява желанието на белетриста да вдъхне нов живот на образи и сюжетни схеми, които определено съответстват на духа на новото време.
    И в този аспект Дъбов от "Концерт за лешояди" търпи развитие и съществено се различава от онзи провинциален Емил, с който преди десетилетие започна сагата.
    Сега той е страховит, зловещ, но и уязвим, скрит в Германия, където търси помощта на холандска фирма, за да елиминира най - големия му враг в България - Турчина.
    Неизбежни са скептичните усмивки по лицата на противниците на Томов, които задължително ще го обвинят в евтин комерсиализъм, нагаждачество и повторение на модела на Христо - Калчевите вулгарни романи от типа на "Спрете полета на Сокола", където за пръв път бе лансирана демоничната роля в родната политика на Ахмед Доган и ненатрапчиво, но доста ефективно ни бе внушено, че срещу него също е имало атентат.
    Томов приема риска на сравнението и основателната критика, най - вече защото преследва актуалността, а и защото иска да създаде първокачествен зрелищен трилър в наши условия.
    Затова не прибягва до помощта на екзотични наемни убийци от Чечня или Сърбия, а разчита на саможертвата на типичния аутсайдер Тихомир Дафчев, нает от хората на Дъбов за извършването на най - значимото покушение в новата ни история.
    И още нещо - подсказвайки, че историята не е завършила, а "следва продължение", опитният професионалист вкарва в обръщение одиозния Владимир Тверски, подсказвайки ни, че Дъбов съвсем не се е откопчил от руските си покровители и че по -скоро го чака "игра със смъртта", отколкото радост от горчивия триумф след премахването на най - опасния му конкурент.
    Александър Томов не преследва някакви художествени свръхзадачи с новия си сериал.
    Целта му е да е злободневно - актуален, да забавлява и да поднася поредния високоболтажен трилър, който се изчита във влака за три часа, при това на поносимата цена от 10 лева.
    Той честно си заработва левчетата, публиката продължава вярно да го следва, а това означава, че и следващите части от романовата му серия ще се радват на същия успех, с който се сдобиха "Мечът на групировката" и "Концерт за лешояди".


    Александър Томов, "Концерт за лешояди", Пловдив, изд.къща "Хермес", 2007 г.bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories