bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories

 

СТАТИИ, ЕСЕТА, ПУБЛИЦИСТИКА

       

Новите български демони

 

 

Юрген РотБорислав Гърдев

 

    Така е нарекъл своето разследване Юрген Рот, задълбоченият анализатор на организираната престъпност и мафиотските структури в Централна и Източна Европа.
    Човекът, с когото екс вътрешния ни министър Румен Петков води словесна битка и обеща да го съди, авторът на такива нашумели бестселъри като "Червените босове", "Олигархът" и "Гангстерите от Изтока".
    Изследването му "Новите български демони" е посветено на българския преход и е завършено през тази година.
    От него обаче не лъха оптимизъм, нито пък е повод за гордост.
    Напротив Рот си задава нелицеприятни въпроси като "Как се стигна дотам, че гордите със своята история български граждани да се оставят днес да ги унижават корумпирани политици от всякакви политически окраски?" или "Защо онези, които управляваха по времето на комунистическата диктатура, и днес, при демокрацията, все още имат голямо влияние?"
    И стига до съвсем безутешни изводи за апатията, обзела обществото ни в последните години и за победата на криминалната революция у нас, осъществена от ДС в съдружие със създадените от тайните служби борческо - мутренски групи и сенчести групировки, оплели се в странна симбиоза с политическия ни елит, който, логично, е зависим от миналото си.
    Героите и събитията в книгата са познати на всеки български гражданин.
    Това са всъщност звездите на нашия преход - Андрей Луканов, Румен Петков, Ахмед Доган, Майкъл Чорни, Илия Илиев и Бойко Борисов, прочутите групировки "ВИС", "Мултигруп" и "ТИМ", схемите за ограбването на националното ни богатство, неразкритите зрелищни и срамни знакови убийства, некомпетентната и корумпирана държавна администрация - особено в икономическия сектор, слабата и неефективна съдебна система...
    Това са неща, познати до болка у нас, но Юрген Рот търси корена на злото, откриващ го в "плетеница от политически, икономически и престъпни кръгове, със секретните служби зад гърба им, които даже не се срамуват от своето минало и от начина, по който работят."
    Ценното е, че проблематиката е интерпретирана с гражданска отговорност, честно и безкомпромисно, през обективния поглед на външен наблюдател, болеещ за съдбата на обикновения българин, виждащ фактите от свой ъгъл, от дистанция и без съобразяване с нашата конюнктура.
    Четейки "Новите български демони" разбираме колко ни липсва родната разследваща журналистика, знаейки обаче, че у нас вече няма нормална среда за нейното съществуване.
    И затова четох с огромно любопитство интервюто на Рот с един от шефовете на "ТИМ" Иво Каменов, и най - накрая през 2008 г. ми стана ясно, че по Луканово време чрез външнотърговските ни дружества са изнесени 9 млрд.долара, от които 2 направо са се изпарили и че цената на приватизацията ни е 30 млрд.долара, от които в хазната са врезли само 3!
    Юрген Рот създава ценен и значим документ на времето ни, разчитайки на тайни информатори, експерти по сигурността, водещи журналисти, дипломати, полицаи, прокурори и следователи, стигайки дори до небезизвестния бизнесмен и бивш собственик на "ТОП телевижън" Никола Йонков.
    Като истински майстор Юрген Рот се подплатява с информация от повече от един източник, поднасяйки ни конкретни и автентични истории на жертви на групировките и на безсилието на меродавните ни държавни органи.
    Рот е песимист за бъдещето на България.
    Той смята, че реформирането й ще е бавен и мъчителен процес, като допуска и обратен негативен ефект от влизането ни в ЕС - балканизирането на водещите страни от Западна Европа и заразяването им с бацилите на българския преход, нещо което само може да предизвика горчиви тръпки у всеки уважаващ себе си български гражданин.
    "Новите български демони" е написана увлекателно и аргументирано.
    Тя е полезно и поучително четиво за нас, тъй като чрез критиката не само се унизява - и то за добро националното ни достойнство, но и се търсят отговори на съществените въпроси от живота ни в последните 20 години, в които уж тръгнахме да градим демокрацията, а като че ли затънахме в клопките на криминалните "реформи" по руски образец...


   
    Юрген Рот, "Новите български демони", С, 2008, изд."Слънце"


bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories