bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories

 

СТАТИИ, ЕСЕТА, ПУБЛИЦИСТИКА

       

През мастиления лабиринт към тайните на познанието

 

Борислав Гърдев

    астиленият лабиринт" е четвъртият роман на Людмила Филипова и както очаквах - най - силният, най - дълго подготвяният и най- рискованият като експеримент, тип послание и обработка на събрания фактологически материал.
    В него авторката отново залага на напрегнатата интрига, космополитния сюжет и добре пласираните образи, като целта й е създаване на роман - загадка, роман - разследване, микс от фикция, познати и не толкова известни легенди и митове, историческа достоверност, научна меродавност и впечатляваща евристична ерудираност, чрез които книгата става интересна както за българския, така и за чуждестранния читател.
    Всъщност това е най - перспективното начинание на Филипова.
    Идеята й за лансирането на най - древната цивилизация в света - на Меандридите, която се появява преди 8 хилядолетия по българските земи, от която заимства христианството, е конгениална.
    Тя е не по - малко атрактивна и скандално - привличаща от амбицията на Дан Браун да докаже, че Христос е имал потомство от Мария Магдалена в "Шифърът на Леонардо"(2003) или че Дракула е вилнял из българските земи, както се опита да ни убеди Елизабет Костова в "Историкът"(2005).
    Писателката подхожда максимално амбицирано и мотивирано към предизвикателния си проект, който в интерес на истината, се движи в по - различна плоскост от "Оракулът на Дионис"(2007) на Александър Томов.
    Идеята на творбата й е, че културата Градешница, основа на цивилизацията на Меандридите или Първите е отпреди 7500 години, разцъфтяла по нашите земи, изчезнала 4 хилядолетия по - късно, като нейни разсейки формират древноегипетската цивилизация и религия, орфическите мистерии с главен герой Орфей и неговата любима Евридика, както и доста по - късно възникналото христианство.
    За Людмила Филипова Христос е проекция на Орфей, съществувал по едно и също време с Мойсей - през 14 в.пр.Хр. и на Амон Ра.
    Знаейки, че може да бъде обвинена в богохулство, романистката залага на силата на приемствеността между цивилизациите и културите, като обрамчва сюжета на своя атрактивен трилър с преследването, което настървено осъществява жителят на подземното царство, оказало се изгубения за хората Рай - Ариман (Дяволът) и напористата Вера Кандилова, в чийто облик всеки вещ читател ще открие чертите на самата Людмила Фирипова.
    Срещата им пред процепа на Тенарската порта на Дяволското гърло в Родопите е сред най - завладяващите сцени в повествованието, разкриващо неизтребимото желание на младата археоложка не толкова към зашеметяващи приключения тип "Индиана Джоунс", колкото към саможертва в името на науката, без която развититео на човешкия прогрес е немислим.
    Ариман се стреми да запази хилядолетната тайна, но на финала разбира, че сам е нейна жертва, въставайки срещу своя господар Безплътния и дописвайки легендарния "Мастилен лабиринт", придавайки завършеност и отвореност на тази прелюбопитна история, която органически ще прерасне във втори том - "Откраднатият труд на Данте".
    Людмила Филипова владее до съвършенство тайните на бестселъра.
    Тя уважава своята публика и винаги се стреми да й поднесе увлекателно, значимо и атрактивно четиво, което да носи в себе си универсални и стойностни внушения.
    С "Мастиленият лабиринт" уверено навлиза в нов, световен контекст - действието се пренася от Бирма в Швейцария, от Германия в България, от Русия в Родопите, като чрез екзотиката и зрелищния сюжет напористо се търси съпричастността на колкото се може по - многобройна читателска аудитория.
    Книгата се чете на един дъх.Тя е и най - кинематографичната от четирите, излезли с нейния подпис, и заедно с Виртуалния музей на следите, който може да се проследи на адрес www.mastileniat-labirint.com представлява хомогенен и внимателно осмислен мултимедиен продукт.
    Аз лично съжалявам, че илюстрациите в романа не са цветни, знаеки много добре, че компромисът с черно - белите фотоси е в интерес на читателя - за да не се оскъпи коричната цена , но едва след запознаването с музея на следите става ясен цялостния замисъл и стройната концепция на писателката, тежнението й към света на кинематографичното и виртуалното, който най - пълно и цялостно предава сложността и обемността на креативното й послание.
    "Мастиленият лабиринт" е книга за любовта към научното познание, но и към родината, дала начало на най - древната и милолюбива цивилизация на нашата планета.
    За нея обаче националните граници са тесни.
    Тя упорито дири своята многолика чуждестранна аудитория .
    С "Мастиленият лабиринт" Людмила Филипова достига своята зрелост и само от нея зависи с продължението й да задържи високото било, до което е достигнала...


    Людмила Филипова, "Мастиленият лабиринт", роман, изд."Сиела", отг.ред.Ваня Томоваbg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories