bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories

 

СТАТИИ, ЕСЕТА, ПУБЛИЦИСТИКА

 

 =Писмата на Ани=

 

Криза ли? Каква криза, някой ви лъже!

 

Анна Койчева

 

    От: Bella stone
    Относно: Re: ДЪЛГО ПИСМО ЗА АЛЕКС
    До: Alex Boldin
    Изпратено на: Четвъртък, 2009, Юни 18 20:48:16 EEST

    Криза ли? Каква криза, какви пет лева, България е в апогей! Това е разцветът на натрупване на сив капитал и смазване на подземната икономика. Магазините гъмжат от народ, народът купува, а се купува всичко - мобилни телефони, коли, къщи, имоти...
    Най-дългите опашки са пред офисите на нотариусите и пред магазините за мобилни телефони, ако не се брои Билла с нейните полуфабрикати. Магазини, банки и учреждения имат някакво смешно работно време - едни работят до 6, други до 7, трети до 10 вечерта... Никой не затваря в 5. Уплаши ми се окото. Това е невиждано, ако го сравниш с обстановката на Запад. Магазините /например в Белгия и в Англия/ са пълни със стока, но на хората не им трябва нищо - имат си всичко и не купуват - правят си сметка за финансите. Магазини и кафенета се затварят в четири или в пет следобед / тогава отварят кръчмите, които работят до полунощ, ТЕСКО - магазинът за храна, само той е отворен цяла нощ/...
    Така е сигурно, след като са живели 50 години на кредит, но и България я чака същото. Сега е много модерно да се теглят кредити в България, услужливи усмихнати девойки ти свалят звезди от небето, докато не се докопат до заветния ти подпис. А как ще се изплащат тия заеми, ако утре останеш без работа?
    Дни преди да замина от Англия за България, в края на май, съобщиха за поредната лавина извадени от домовете им хора, които не са в състояние да си плащат ипотеките. Това е наред с ежедневната черна хроника за другата лавина - безработни и съкратени от работа, защото работодателите им нямат пари да им плащат заплати. Ето това е криза.
    В България се разиграва някакъв абсурден театър, в който уж "патиланското царство" е на власт, но някой друг дърпа конците и лъже народа за някаква измислена криза. Някой използва това внушение, за да реже заплати и осигуровки, да укрива данъци и да се прави на "угрижен". Бедата е, че народът няма как да не му "вярва", защото алтернатива няма. Социалните помощи са минимални, а и как да бъде иначе, след като "данъчната" ни държава въобще не е данъчна? Всеки иска помощи, всеки иска надбавки, всеки иска платени отпуски, ама откъде?
    Нали тая държава трябва отнякъде да вземе, за да даде? И не се лъжете, че тия, дето взимат "най-много", са държавните служители! Поинтересувайте се на Запад как е, как данъците се плащат една година в аванс, а после ако си надвнесъл повече, отиваш и си искаш разликата, как думата "данъчен".
    Tук отеква с много по-зашеметяваща сила, отколкото думата Крал или Кралица, поразмърдайте се малко и разучете каква е на Запад цената на кметския данък всеки месец, как всеки месец наред със сметките за газ, вода, ток, интернет, телефон, пътен данък и прочие, се плаща и данък за това, че слушаш новини и че гледаш телевизия.
    Затова е смешно да се говори за криза в България. България е рай, данъчен и подземен рай. Затова някои чужденци я харесват, други скубят коси, че навремето са си купили жилища, а сега няма на кого да ги отдадат под наем. Толкова строежи на квадратен метър в покрайнините и в централна София, историята не помни.
    И ще стане /не дай си Боже/ един ден това, което се случва от три дни в Русия: в понеделник рухна сдание в Красноярск, вчера е рухнала друга сграда в центъра на Москва. Причините - гъсто и незаконно строителство. А жертвите - невинни хора. Ама няма кой да чете и гледа други новини, освен БНТ. Най-непрофесионалната телевизия!
    На всичкото отгоре на централната фасада върху сградата на Сан Стефано се бе изтупанчил плакат "бюлетина номер 1" Как е възможоно една институция, която претендира да е национална, до такава степен да се е самозабравила, че да не крие и дори да не прави никакъв опит да скрие партизанщината и политизацията си? Добре, че се видях с един приятел, та седнахме на приказка.
    Поговорихме си в едно малко "кафе", дето хората попълваха някакви графи за европейския футбол. С надеждата да познаят резултата. А резултатът от нашата среща? Говорихме и си мислихме за неща, които малко хора правят. Може би само пишещите.Повечето хора си бъбрят и оплакват, а в това няма никаква душевна благодат. Разгворът е нещо духовно и душевно и той се случва рядко.
    За съжаление България е далеч от тази романтика. Това не е повече моята родина, а е един вертеп, в който се разхождат някакви претендиращи да са новата класа "буржоа" обръснати, с преметнати чантички през корема /едно време ги носеха на кръста, сега - като излязли от конфекция - през корема/ с навити крачоли на дънките мургави, или слънчасали на неопределена възраст, говорят на ти, застават на опашка зад врата ти и надничат, купуват мазни банички, ядат и говорят по мобилните телефони безкрайни несъществени разговори, разбира се на ти..
    Това видях - едно безметежно говорене по телефони задължително на ти, прекъсване в разговор, неизслушване, негледане в очите, пиене по заведенията по всяко време на деня, изритване на маловажни хора и предмети, плюене, оригване и претъпкани кофи за боклук, на които пише "пазете чистота!".
    Всъщност подобрение има. Плочките на някои тротоари са подредени и залепени наново. Срещу блока ни има дръвчета. По тях пеят птички. Има дори бременни жени. И администрацията се е понаучила да работи. Само тая, дето се занимава с международното сътрудничество, искам да кажа. Останалата си е все същата. Явно от Европейския съюз са стегнали перките на съответните международни дирекции и те от немай къде са влезли в крак. Но това е чудесно!
    Да бяха всички чиновници като г-жа Николова от Министерството на образованието, "първи етаж, последната врата вдясно" ...или като д-р Терзиева от министерството на здравеопазването, "първи етаж, гишето вляво". Да, ама не са...Засега. Ще почакаме, може и това един ден да стане, дай Боже!Англия-България-Англия

 bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories@bg.stories